Når voksne blir sinte på barn, og det magiske ordet unnskyld.

De aller fleste voksne ønsker det beste for barna sine. Sinne er en normal og vanlig følelse, og vi har alle kjent på sinne. De aller fleste voksne, inkludert meg selv, har blitt sint på barn, og kjent på dårlig samvittighet i etterkant. Kanskje ble ordene strengere og stemmen høyere enn den ellers er. Kanskje ble det sagt ting som «at du aldri kan lære å høre etter», eller «du er alltid så frekk». Kanskje ble taket i armen til fjortenåringen som var på vei opp trappa litt for hardt, eller kanskje du løftet treåringen hardere opp av gulvet enn du hadde tenkt. Eksemplene er mange, og jeg tror de fleste, om ikke alle, kan kjenne seg igjen i beskrivelsen.

Vi er mennesker, og vi blir påvirket av faktorer som lite søvn, slitsomme dager på jobb, diskusjoner med partner eller eks-partner osv. Dette kan påvirke hvordan voksne møter barn. Alle relasjoner er dynamiske, og vi må jobbe for å få en god relasjon. I relasjoner med barn, er det den voksne som har ansvaret for å bli flinkere og bedre.

Når en voksen bruker mer makt enn det som er nødvendig, enten fysisk eller verbalt, har den voksne vært for sint. Veldig ofte når voksne blir sinte på barn, er det den voksnes beger som har rent over. Etter å ha gått over grensen kan de voksne tenke to tanker. Enten såpass må barnet tåle og at reaksjonen var nødvendig. Eller at dette må jeg sørge for at ikke skjer igjen, hva kan jeg gjøre annerledes neste gang og fremover. Hvilken voksen er du?

Ifølge Hedvig Montgomery blir den voksne for sint dersom barnet ikke kjenner deg igjen, eller at du skremmer barnet. Dersom den voksne blir så sint er dette veldig ødeleggende for båndet mellom barnet og den voksne. Hvis den voksne er oppmerksom på barnets reaksjon vil det gi den voksne informasjon om hvordan barnet har det, og om den voksne er for sint eller ikke. Ved at den voksne lærer seg å lese barnet vil den voksne regulere seg i takt med reaksjonene barnet gir. Det vil si at den voksne blir akkurat passelig sint.

Unnskyld

Et ord som betyr mye dersom det blir brukt riktig. Vi må mene at vi er lei oss, og prøve å ikke gjøre samme feilen igjen. Hvis vi ikke prøver å endre oss etter vi har sagt unnskyld vil det bare være et ord uten noen spesiell betydning.

Alle voksne kan bli for sinte i situasjoner, det er helt greit, fordi ingen er perfekte og alle kan gjøre feil. Alle voksne kan også si unnskyld, og de bør si unnskyld. Ta ansvaret for situasjonen, og reparer. Ved å gjøre det gir du barnet en mulighet til å lære at alle kan gjøre feil, og at det er mulig å løse og reparere vanskelige situasjoner.

Det er viktig at den voksne ikke får barnet til å føle seg skyldig fordi den voksne har blitt for sint. Ikke si «jeg blir sint når du ikke vil kle på deg». Ta ansvaret og si heller «unnskyld for at jeg ble sint, jeg er redd vi kommer for sent». Her er det viktig å tilpasse barnets alder.

Jeg har skrevet et eget om en øvelse som handler om tanker om barnet. Les om øvelsen «hvit stokk» HER.

 

Hilsen Stine 🙂

 

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg