Jeg vil ut av parforholdet vårt – Den vanskelige samtalen

Det er helt normalt å kjenne på usikkerhet og tanker om tvil i perioder. I de fleste parforhold vil det være tanker som «Er dette virkelig den store kjærligheten?» «Er dette alt?» «Har jeg valgt rett person for resten av livet?» Jeg har tidligere skrevet om når en av partene tviler i forholdet Her.

Når du derimot kjenner på en tvil som ikke går bort. Kanskje har du snakket med partneren din om disse tankene og følelsene, men ikke opplever at tvilen blir mindre. Kanskje heller tvert imot. Du har derfor kommet fram til at du vil avslutte parforholdet. Når du ikke ser for deg en fremtid sammen med partneren. Du har bestemt deg for at det riktige for deg er å avslutte parforholdet. 

 

Forbered deg mentalt. Det kan oppleves utfordrende å se at partneren bli lei seg, trist, skuffet og sint. De fleste ønsker jo ikke å såre partneren sin. Dette kan gjøre at denne samtalen utsettes, fordi den er vanskelig å gjennomføre. Når du har bestemt deg, så må du si det.

Vær ærlig! Vær tydelig! Vær rolig!

 

Vær ærlig! Det vil nok ikke dukke opp et godt tidspunkt for å ta denne samtalen, men det kan være lurt å si dette når dere har tid til å snakke om det. Det kan være lurt å si at du har noe viktig å snakke om, og at dere må sette av tid til en samtale. Ha selvtillit om at dette er det beste for deg. Dette er en ting du kanskje har tenkt lenge på, og kanskje har du utsatt denne samtalen lenge nok. 

 

Vær tydelig! Gi partneren din en ordentlig forklaring på hvorfor du vil avslutte. Det kan være lurt å skrive ned det du skal si på forhånd. På den måten kan det være lettere å få sagt det du vil si. Kommuniser i jeg-form. For eksempel «Jeg føler ikke dette parforholdet er bra for meg lengre» «Jeg syns vi skal avslutte parforholdet, og leve hvert vårt liv»

 

Vær rolig! Det kan være partneren din møter deg irrasjonelt. Det kan være det kommer beskyldninger og anklager. Uansett hvordan partneren din reagerer, prøv å behold roen. Prøv å møt partnerens følelser. Pust med magen, og tenk før du snakker.

 

Hvis det er mulig, bør forholdet avsluttes på en moden og sunn måte. Det kan oppleves veldig utfordrende og vanskelig fordi det er så mye følelser. Det er dine følelser, og det er partnerens følelser. Se for deg at livet ditt er en bok. Boken som beskriver livet ditt, er delt inn i ulike kapitler. Det ene kapittelet handler om deg og partneren din, om gleder og sorger dere har delt i parforholdet. Om opp og ned turer dere har hatt sammen. Det er trist hvis dette kapittelet avsluttes med følelser som frustrasjon og sinne. 

Noen kan oppleve en lettelse over at avgjørelsen endelig er tatt, en opplevelse av å komme i mål. Etter kanskje å ha brukt måneder, eller år, i en tvilsfase er bruddet et faktum. Denne prosessen kan oppleves slitsom. På den ene siden er det en følelse av frihet, men den er kanskje blandet med følelser av sorg og skyld ovenfor partneren og eventuelle barn.

Det kan oppleves uforutsigbart, usikkert, frykt og tomhet. Vi mennesker er ofte redde for forandringer. Du vet hva du har, men du vet ikke hva du får. Samlivsbrudd betyr en stor forandring for alle de det berører, som deg selv, partner, barn og familie. Etter bruddet er det vanlig at det kommer tanker som: «Gjorde jeg det rette?» «Kunne jeg prøvd mer?» «Hvorfor er jeg så lei meg når det var dette jeg ønsket?»

Du kan oppleve sorg. En sorg over det som har vært, og at dere ikke fikk det til. Kjenn på følelsene som oppstår. Erkjenn at du har det vondt. Snakk om følelsene og tankene dine. Det kan være mange som tror og tenker at den som er pådriveren for å avslutte et parforhold ikke har det vondt. Det kan oppleves like vondt for den som ønsker å avslutte forholdet, som for den som blir forlatt. 

Kjærlighetssorg kan oppleves som en krise i livet, Ordet krise betyr forandring. Denne endringen kan være smertefull. Det kan oppleves som å miste noe av seg selv. Denne forandringen kan også ta veldig lang tid å venne seg til. 

 

Hilsen Stine <3

 

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg