Hva skjer med parforholdet når en av partene tviler på forholdet?

I et parforhold er det en følelsesmessig forbindelse, der vennskap, fortrolighet, tilknytning og respekt har stor betydning. Likevekt og trygghet er ofte viktig. Hva skjer med denne tryggheten dersom en av partene begynner å tvile på forholdet?

Ifølge Frode Thuen finnes ikke det perfekte parforholdet, og at det derfor er helt normalt å kjenne på usikkerhet og tanker om tvil i perioder. Han skiller mellom godartet og ondartet usikkerhet. Den godartede usikkerheten er uunngåelig i parforhold, og den vil forsvinne dersom den ikke får for mye fokus. I de fleste parforhold vil det være tanker som «Er dette virkelig den store kjærlighveten?» «Er dette alt?» «Har jeg valgt rett person for resten av livet?» Tanker som dette kan, for eksempel, komme når vi sammenligner forholdet med venner og kjente.

Den ondartede derimot er tanker og tvil som ikke går bort. Det kan være signal om at noe er galt i parforholdet. Denne tvilen er det viktig å si noe om til partneren. Ofte vil det være veldig vanskelig å fortelle, fordi det ikke et ønske om å såre partneren. Det kan oppleves vanskelig å skulle møte partnerens sårhet, frykt og redsel, og samtidig sin egen tvil. Det vil nok ikke dukke opp et godt tidspunkt for å ta opp tanker og følelser om tvil, men det kan være lurt å si dette når dere har tid til å snakke om det. Dersom den tvilende parten venter med å fortelle vil de frata partneren sin mulighet og sjans til endring. Derfor er det viktig å ta denne vanskelige samtalen så tidlig som mulig.

At partneren din tviler på parforholdet vil være vanskelig å høre. Det kan ofte oppleves som skremmende og sårt når partneren sier at de tviler på forholdet og en felles fremtid. Det kan vekke følelser som panikk og redsel. Det kan oppleves utfordrende å håndtere disse følelsene, og samtidig møte partnerens tvil. Ifølge Anne Kyong Sook Øfsti er ofte ventetiden på dommen verre enn å få den. Den som sitter med håp og drømmer om en felles framtid vil kanskje ønske å møte partner sin på ting som tidligere har vært et savn. Her er det viktig å ikke gå på akkord med egne grenser i frykt for å miste partneren. Like vanlig vil det være å fryse helt, og bli helt handlingslammet.

Dette er en krise i parforholdet, og det er viktig at partene lytter til hverandre og gir rom for den andres følelser. Her er det ulike behov som ikke blir møtt, og det er vanskelig. Ofte så er det konflikter som har vært i parforholdet i lang tid som ikke er løst på en god nok måte. Jeg har skrevet et innlegg om å løse konflikter på en god måte. HER.

Det kan være nyttig å snakke med en terapeut, en som kan hjelpe til med å styre samtalen litt og sørge for at begge parter snakker og lytter.

 

Hilsen Stine <3

 

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg