Hvordan løse konflikter på best mulig måte i parforholdet? 5 gode tips!

I et parforhold er det individer med personlige særtrekk, verdier og meninger. Det er derfor helt naturlig at det oppstår problemer i et parforhold. Noen av disse konfliktene er irriterende småting, andre konflikter oppleves intense og kompliserte. I noen parforhold kan det oppleves som at forholdet er fastlåst i konflikt, og at det derfor må skapes en avstand mellom hverandre for å kunne beskytte seg selv. Ifølge John Gottman kan alle typer konflikter deles i to kategorier. De er enten vedvarende konflikter eller de er løselige konflikter.

Vedvarende konflikter.

Eksempler på dette kan være at den ene parten ønsker seg barn, men den andre ønsker ikke. Det kan være at den ene parten ønsker sex oftere enn den andre. Det kan være religiøse ulikheter som kan oppleves utfordrende i barneoppdragelsen. Det er mulig å ha et godt parforhold selv om vedvarende konflikter ikke blir løst. Da er det viktig å finne gode strategier som gjør at begge kan leve med disse ulikhetene. I følge Gottman er humor veldig viktig her. Le av forskjellene. Det er viktig å anerkjenne problemet, snakke sammen om det, og på den måten hindre at problemet blir overveldede. Ved å anerkjenne at det er et problem er det mulig å unngå situasjoner som forsterker dette.

Dersom man unngår å snakke om disse vedvarende konfliktene, eller later som de ikke eksisterer vil følelsene tilslutt begynne å dabbe av. Tilliten til partneren svekkes, forholdet svekkes og begge vil til slutt oppleve at den andre er en egoist. De fire rytterene vil komme oftere i kranglene. Ler mer om de fire rytterene HER.

Løselige konflikter. 

Løselige konflikter er ofte situasjons bestemt. Selv om dette kan virke som små og ubetydelige konflikter kan de oppleves som smertefulle dersom de ikke løses. Det vil også kunne skape spenninger i parforholdet. I følge Gottman er det enkle grep som skal til for å løse konflikter.

1. Myk oppstart 

En myk oppstart betyr å ta opp ting som oppleves som problematisk uten kritikk og forakt. Ta noe av ansvaret for konflikten. Det er alltid to sannheter i en konflikt, både egen og partnerens. Si noe om hva du føler i denne konflikten, og beskriv gjerne situasjonen. Fortell hva du trenger av partneren din, vær bevisst på at du snakker om de positive behovene sånn at det ikke blir kritikk.

2. Reparasjonsforsøk

Det er viktig å bremse en krangel før den sporer av i beskyldninger og selvforsvar. Ved å bremse i en krangel vil den andre parten være mer mottakelig for kompromiss. Det kan være lurt å øve på å lytte etter partnerens forsøk på å reparere. Det kan også være lurt å øve seg på å være tydelig i forsøkene på å bremse krangelen. Eksempler på reparasjonsforsøk kan være: «dette kjennes ut som et angrep, kan du omformulere det du sier», «jeg blir lei meg», «dette blir for mye for meg».

3. Ro deg selv og partneren ned

I en krangel vil kroppen være i opprør, hjertet vil slå fortere, holder pusten og svette er tegn som forteller deg at du er opprørt. I denne tilstanden vil det være veldig vanskelig å oppfatte et reparasjonsforsøk. Dersom du eller partneren trenger en pause for å roe ned kan det være et alternativ å ta en pause. Den som ber om pause har et ansvar for å si noe om hvor lenge denne pausen skal vare, og har et ansvar for å starte dialogen igjen.

4. Inngå kompromisser

I et parforhold er det viktig å tenke at dere er to parter som skal ha det bra. Det betyr at begge ikke nødvendigvis kan få det helt som den vil i mange sammenhenger. Ved å snakke sammen kan dere komme frem til en felles enighet om løsning. Kanskje det til og med kommer frem noen gode løsninger som dere ikke hadde tenkt på før samtalen?

5. Bli ferdig med konfliktene.

Bli ferdig med problemet. Dersom de løselige konfliktene ikke blir jobbet med og lagt bort, vil de kunne utvikle seg til vedvarende konflikter.

Hilsen Stine <3

 

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg