Sorgen når vi mister en av våre kjære – Dødsfall i familien.

Jeg og min gutt på fire år satt å så på filmen min bror bjørnen 2. Det er en veldig fin film som handler om tilhørighet, familie, kjærlighet og savn etter de kjære som har gått bort. En pappa forteller sin datter, at hennes avdøde mor er med henne i hjertet. 

 

Artur Odden
21.06.1954. – 15.04.2015.

Det fikk meg til å tenke på min pappa som døde for snart seks år siden, tre måneder før jeg skulle gifte meg. Bryllupsdagen var en fantastisk dag, men det er klart at jeg også kjente på et savn. Det var også et savn når jeg fikk barn. En tristhet over at mine to gutter ikke vil bli kjent med den fine pappaen min. Etter hvert som tiden går blir de vonde følelsene mindre overveldende. Gleden over gode minner tar mer plass, og sorgen over det som engang var blir mindre. 

 

 

Sånn var det for meg! 

 

Det er viktig å huske at følelser er veldig individuelt.

Det er mange følelser som kan komme i forbindelse med dødsfall. Savn, lengsel, sinne, skyld, lettelse, nedtrykthet og likegyldighet er eksempler på følelser som kan oppstå. Her er det viktig å huske at alle følelser er like viktige å lytte til. Det er ingen følelser som er feil, eller noe å skamme seg over. Vi styrer ikke følelsene våre. Følelser blir heller ikke borte selv om vi ikke snakker om dem. Tvert imot! 

Ordet krise betyr forandring. Når noen dør fører det ofte til en endring i livet til de som skal leve videre. Denne endringen kan være smertefull. Det kan oppleves som å miste noe av seg selv. Denne forandringen kan også ta veldig lang tid å venne seg til.

 

Barn som mister en voksen eller søsken

Det kan være en forelder, bonusforelder, besteforeldre eller andre voksne som barnet har kjært. Det kan også være barn som mister et søsken. Ifølge Helsedirektoratet bør barn inkluderes i sorgen. Det kan være at dette er det første møtet med døden, og barnet ikke har noe erfaring med dette. Barn har en godt utviklet fantasi, og fantasi kan være skumlere enn realitet. Det kan være lurt at barn tar del i det de ønsker, for eksempel planlegging og ta del i begravelsen. Det er viktig at barn blir inkludert i sorgen, og at de får snakke om sine følelser og tanker. 

Det er viktig å møte barnets følelser. Dette er noe som kanskje kan oppleves overveldende og skulle kjenne både på sine egne følelser og barnet sine. Barn kan ofte gå inn og ut av sorg, de veksler mellom gråt og lek. Det kan oppleves utfordrende for de voksne og følge barnets signinger. Det kan være lurt å inkludere barnehage eller skolen. Ved at barnehage eller skole og hjemmet har en god dialog vil det kunne dempe påkjenninger hos barn. De fleste barnehager og skoler møter mange barn i sorg, og vet viktigheten av å støtte barn i sorg.

 

Vokse som mister et barn.

Det kan oppleves vanskelig og utfordrende å snakke sammen om følelser og tanker. De voksne kan ha ulik måte å sørge på, noe som kan påvirke kommunikasjonen i parforholdet. Det kan oppleves som utfordrende å se og anerkjenne den andre når vi har det vondt selv. Det er viktig at partene lytter til hverandre og gir rom for den andres følelser og tanker. Her kan det være veldig ulike behov, og det er vanskelig. Det er en egen sorg, det er partnerens sorg og det er felles sorg. Det kan være utfordrende å veksle mellom disse.

Dersom det er et barn som dør, og barnet har søsken er det kjempe viktig at de voksne snakker med barnet om sin egen sorg. Det er viktig at barnet forstår de voksnes reaksjoner slik at barnet ikke blir sittende med feiloppfatninger. For eksempel kan noen barn føle og tenke at de er mindre betydningsfulle, og lure på om de voksne hadde vært like lei seg om det var den gjenlevende som døde i stedet. Det er viktig å være bevisst på endringene som skjer i samspillet i familien. Dette for å hindre at samspillet endrer seg i negativ retning. Som voksen i en familie er det vi som har ansvaret for å snakke om endringer som skjer.

 

Ifølge Norsk Helseinformatikk (NHI) er det fire ulike faser i en sorg. 

Sjokkfasen: I denne fasen kan det oppleves uvirkelig, og kanskje har vi ikke helt oversikt over hendelsens betydning og omfang. Sjokk, lammelse og fornektelse er følelser som kan dukke opp i denne fasen. Ofte kan det være vanskelig å oppføre seg normalt, eller tenke klart.

Reaksjonsfasen: I denne fasen går det opp for oss hva som har skjedd, og betydningen det vil få for oss. Kroppslige symptomer, atferdsforandringer, angst og depresjon er følelser som kan dukke opp i denne fasen. Det kan oppleves utfordrende å forestille seg livet fremover.

Reparasjonsfasen: I denne fasen klarer vi finne interesse og glede i omverden og aktiviteter som betydde noe for oss før. Det vil ikke opplevesaltoppslukende lengere og vi vil lettere klare å tenke på andre ting enn det som har skjedd. 

Nyorienteringsfasen: I denne fasen begynner det å bli litt lettere å se fremover. Livet føles litt lettere og vi kan begynne å skape strategier for livet videre.

 

Det er veldig vanlig at vi hopper litt frem og tilbake mellom disse sorgfasene. Det kan være noen som er innom alle fasene, noen som ikke er det. Begge deler er like normalt, og helt greit. Det finnes ikke et fasitsvar på hvordan sorgfasene ser ut.

 

Til deg som har mistet en kjær person. Her kommer noen velmenende råd. 

  • Del sorgen din med de rundt deg. 
  • Tillat å kjenne på de følelsene du føler
  • Det kan være godt å gråte, både alene og sammen med noen.
  • Det er tillatt å være sint
  • Det er tillatt å være lei seg
  • Det er tillatt å le
  • Det er tillatt å føle skyld fordi du har sagt noe, eller burde sagt noe til den avdøde.
  • Prøv å få i deg mat og drikke
  • Prøv å få deg nok søvn
  • Det kan hjelpe med rutiner som for eksempel jobb, skole, fritidsaktiviteter, trening eller andre ting.

Husk at sorg tar tid!

 

Hilsen Stine <3

 

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg