Lykkelig gift i alle sine dager…..eller? Finnes det en hemmelighet for lykkelige parforhold?

I alle eventyrene vi leste som små sluttet fortellingen med at hovedpersonene giftet seg, og levde lykkelige i alle sine dager. I voksen alder skjønner vi at livet ikke er helt sånn. Det er ingen som bare er lykkelige hele tiden. Det er derfor heller ingen parforhold som bare er en dans på roser hele tiden. De som har et godt parforhold tåler klager, kritikk og utbrudd av sinne. Alle parforhold har negative tanker og følelser for hverandre. Det som er viktig er at samspillet i parforholdet bidrar til at de positive tankene og følelsene vokser seg sterkere enn de negative.Ved å fylle hverandres behov, heller enn motstand og uenighet. Jo mer kontakt vi har med våre egne følelser, jo lettere er det å forstå andres. De med mer emosjonell intelligens er flinkere til å respektere, forstå og godta hverandre og forholdet.

Det er verdt å jobbe for å få et godt parforhold. Ifølge John Gottman lever de som forblir gifte lengre og det skal ha en positiv innvirkning på immunsystemet. Gottman mener det er syv prinsipper som er avgjørende for et lykkelig parforhold.

1. Et utvidet kjærlighetskart.

Det er å ha et mentalt kjærlighetskart som inneholder relevant informasjon om partneren din. Begivenheter i partnerens historie, og oppdatere seg på ny informasjon i partnerens liv og følelser.

2. Ta vare på beundring og hengivenhet.

Sette pris på, og anerkjenne partneren din. Ved å ha et positivt syn på partneren, og samlivet vil det våre en buffer i utfordrende tider.

3. Snu dere mot hverandre.

Par som vender seg mot hverandre vil øke tilliten til hverandre. Det er små øyeblikk i hverdagen der par kobler seg på hverandre i korte utvekslinger. Par sender små henvendelser for å få støtte, kjærlighet, humor eller oppmerksomhet. Dette er små ting som fyller kjærlighetskrukken i hverdagen.

4. La partneren påvirke deg.

Ta hensyn til partnerens meninger og følelser, og la det påvirke avgjørelsene du tar. Når du tar hensyn til partneren din i ulike avgjørelser vil det styrke vennskapet mellom dere.

5. Løs problemer som lar seg løse. 

Start forsiktig og rolig når du skal ta opp ting som oppleves som problematisk. Lær deg å motta og tilby reparasjonsforsøk i samtalen. Ro deg ned, og hjelp til å roe ned partneren. Inngå kompromisser, finn løsninger sammen som begge kan leve med. Bli ferdige med konfliktene slik at de ikke blir liggende å ulme.

6. Kom ut av fastlåste konflikter.

Ved å være bevisst på øyeblikk der dere går glipp av partnerens behov vil dere kunne unngå å havne i en fastlåst konflikt. Det er viktig å anerkjenne et problem, og å snakke om det uten å såre hverandre.

7. Skap felles mening. 

Et parforhold handler om mer enn å elske, dele på plikter og oppdra barn. Det handler om å skape et indre liv sammen. Om å lage sin egen familie kultur, der det er aksept for den andres roller og mål. Respekter hverandres drømmer, selv om dere ikke deler dem. I et parforhold som har en felles mening vil konfliktene bli mindre intense og vedvarende problemer blir ofte ikke like fastlåste.

Hilsen Stine 🙂

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg