Hvordan klare å samarbeide om felles barn etter samlivsbrudd?

Jeg leste en sak på tv2 nyhetene om foreldre som saboterer samvær. Les hele saken HER

         «NAV øker barnebidrag til foreldre som saboterer samvær»

Nå skal ikke jeg skrive noe om hvorfor NAV gjør som de gjør, eller hva de kanskje burde gjort. Det jeg syns er trist er slutten av setningen; saboterer samvær. Det er trist at barna ikke får treffe begge foreldrene sine.

Sabotere samvær betyr at det er bestemt og avtalt samvær som ikke gjennomføres. Samvær kan avtales mellom foreldrene, og skrives en privat avtale. Eller det kan bestemmes i retten. Det kan være begge parter som saboterer samværet. Det kan være bostedsforelderen som ikke leverer til avtalt tid, eller det kan være samværsforelderen som ikke stiller opp i henhold til avtaler.

 

Jeg ønsker å skrive om noe som kanskje kan gjøre at du får det bedre med deg selv, som igjen gjør samarbeidet enklere. Kanskje!

 

Det kan være mange grunner til at par går fra hverandre. Det kan være tillitsbrudd, sjalusi, økonomisk eller fysisk utroskap, opplevelse av manglende støtte, opplevelse av manglende lojalitet, opplevelse av kaos, opplevelse av å bli kontrollert, opplevelse av å ikke bli anerkjent, opplevelse av å bli nedprioritert, ulikheter som oppleves for store.

Når to mennesker har vært i et parforhold, og de har blitt foreldre til et eller flere barn, så er det mye følelser der. Disse følelsene er ikke nødvendigvis bare positive eller bare negative. Det er det som kan gjøre det så vanskelig å skulle forholde seg til hverandre etter ett brudd. Det er dette som gjør at det kan være konflikt mellom foreldrene.

Jeg tror de fleste ønsker det beste for barna sine. Det kan være utfordrende når meningene om hva som er det beste for barna ikke samsvarer. Dette kan gjøre det vanskelig å få til et godt samarbeid.

Det er vanskelig å avslutte et parforhold. Det er vanskelig å skulle dele på samvær med barn. Det er vanskelig å være uten barna den tiden de er hos den andre forelderen.

 

Håndter følelsene dine.

Et samlivsbrudd kan vekke sterke følelser, det kan oppleves som en krise i livet. Ordet krise betyr forandring, og denne endringen kan være smertefull. Det kan oppleves som å miste noe av seg selv. Denne forandringen kan også ta veldig lang tid å venne seg til. Gi deg selv tid til å kjenne på alle disse følelsene som kommer, og til å bearbeid egne følelser. Lær deg strategier til å håndtere følelsene dine.

Det kan være lettere å samarbeide dersom dere får bearbeidet følelsene dere bærer på.

 

Gi slipp på offerrollen og ta tilbake ansvaret for ditt eget liv.

Prøv å snu fokuset bort fra de negative tankene og følelsene til partneren din, og fokuser egen rolle. Det er ikke mulig å forandre andre mennesker, men vi har muligheten til å forandre oss selv. Det er heller ikke mulig å reise tilbake i tid for å gjøre det annerledes, men vi kan fokusere på å gjøre ting annerledes og bedre i fremtiden. For å få det bedre med deg selv er det viktig å ikke gi næring til bitterhet.

 

Vær voksen.

Det vil helt sikkert komme situasjoner der dere er uenige. Prøv å behold roen, og pust med magen, i situasjonen. Spar sinnet til du er alene, ring en venn eller en terapeut. Dette kan oppleves veldig vanskelig, spesielt rett etter et samlivsbrudd. 

Det er viktig å ha barnets beste i fokus. Ifølge forskning.no får barnet det bedre, både fysisk og psykisk, dersom barnet beholder en god kontakt med begge foreldrene sine. Det er de voksne som velger samlivsbrudd, ikke barna. Selv om relasjonen som par er brutt vil dere likevel fortsette å være foreldre. Det vil dere være sammen for resten av livet.

 

Hilsen Stine <3

 

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg