Hvordan beholde hverdagsromantikken i parforholdet?

 

I begynnelsen av forholdet bobler begge over av forelskelse. Begge parter ser på hverandre som ideelle mennesker uten mangler og feil. Det aller meste er romantisk, og man svever på en rosa sky. Etter hvert som tiden går, kommer hverdagen, og mange par opplever å ta hverandre litt for gitt. Det er hverdager det er flest av, derfor kan det være lurt å øke bevisstheten på hverandre og på parforholdet. Det kan også være lurt å senke forventningene om hvordan et parforhold skal være. Mange sitter kanskje med en opplevelse, om at alle andre parforhold er så mye bedre. Det er viktig å huske at det som deles på sosiale medier ikke nødvendigvis forteller hele sannheten. De aller fleste parforhold har noe de irriterer seg over hos hverandre.

Hva som oppleves som romantikk er veldig individuelt. Jeg har her skrevet noen tips som kanskje kan styrke romantikken i parforholdet. 

 

Avklar status i parforholdet.

Snakk om hvordan dere syns parforholdet er akkurat nå. «Har vi det bra nå?» «Er det noe du savner?» «Er det noe jeg kan gjøre for deg?» På denne måten er det mulig å finne ut om dere er på samme sted. Dette gir også en fin mulighet for justeringer for å møte partnerens behov.

 

Snakk pent til hverandre, og husk å si takk.

Dette er vanlig høflighet, og noe vi ofte er opptatt av i andre sammenhenger. Ofte er det en viktig del av barneoppdragelsen, og samtidig noe som kan glemmes i parforholdet. I stedet for å si bare ordet takk, kan det være fint å være mer konkret. For eksempel: «Jeg er veldig takknemlig for at du laget middag i dag. Maten smakte veldig godt, og jeg ble veldig glad for å slippe matlagingen» På denne måten viser du takknemlighet, og beskriver det positive situasjonen gjorde for deg.

Har du husket å takke partneren din for noe i dag?

 

Gi små kjærtegn.

Et stryk over ryggen når du går forbi, et klaps på rumpen, en klem eller et kyss i forbifarten. Kyss hverandre en gang om dagen. Kanskje når dere drar hjemmefra om morgenen, eller når dere kommer hjem om ettermiddagen? Ifølge John Gottman er små, ikke-seksuelle tilnærminger kjempeviktige for å føle oss attraktive, dette er like viktig for menn og kvinner.

Klem og kyss over 20 sekunder skiller ut hormonet oxytocin, som er et velværehormon. Dette vil senke blodtrykket og minske stress, og det vil øke følelsen av nærhet til partneren din.

 

Le sammen.

En god latter kan forlenge parforholdet. Ifølge Laura Kurtz ler kvinner mer enn menn, mens mannen latter er mer smittsom. Videre forteller hun at par som lo mye sammen, følte seg tryggere og nærmere hverandre. 

 

Lære noe nytt sammen.

Er det noe som en eller begge parter har lyst til å lære, så kan dere kanskje gjøre det sammen. Det kan være dans, språk, tv-spill, yoga, meditasjon, matlaging, tegnspråk eller seiling. Eller helt andre ting. Hva har du lyst til å lære?

 

Innrøm feil og si unnskyld først.

Dersom det har vært en uenighet, blitt sagt eller gjort noe feil, er det viktig å ta ansvar og reparere. Det vil gjøre at partneren føler seg sett og anerkjent, som igjen vil øke nærheten og intimiteten i parforholdet. I en diskusjon er det alltid to sider, og sannsynligvis har begge sagt noe dumt og feil. Vær den første til å si unnskyld. Et ord som betyr mye dersom det blir brukt riktig. Vi må mene at vi er lei oss, og prøve å ikke gjøre samme feilen igjen.

 

Vær ærlig om penger.

For veldig mange oppleves det utfordrende og vanskelig å snakke om penger. Det fører til at mange ikke er helt ærlige med partneren sin om hvordan de bruker penger. Økonomi er ofte fundamentet for en opplevelse av trygghet. Ved å være ærlig vil det skape tillit, som igjen gir grunnlag for et godt parforhold. 

 

Still hverandre spørsmål.

Vis at du bryr deg ved å være nysgjerrig, og still spørsmål. Sett av tid i løpet av dagen, eller kvelden til å snakke litt sammen. Legg bort telefon og pc slik at det ikke blir forstyrrelser. 

 

Si fra hvis du har en dårlig dag.

Vi kan alle ha dårlige dager, der humøret og tålmodigheten er mindre enn vanlig. Fortell partneren din at dagen i dag, er en dårlig dag for deg. Ved å gjøre det slipper den andre å tro at det er den som har gjort noe, eller at det er noe som er galt i parforholdet.

 

Overrask partneren.

Kanskje du kan lage favoritt middagen en dag midt i uken, skrive en liten hilsen i matpakken eller kanskje kjøpe blomster. Send en fin melding, skriv en lapp med noen fine ord eller skriv et kort med fine tanker.

 

Kjærlighetstips!

Husk at det ikke er mulig å forandre andre mennesker. Det eneste mennesket vi kan forandre er oss selv. Dersom du ønsker mer hverdagsromantikk i parforholdet ditt, kan det derfor være lurt å være den som begynner å gi. Når den ene begynner, så vil ofte partneren følge etter.

 

Hilsen Stine <3

 

Følg meg gjerne på:

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

 

 

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg