Hva er familieterapi? Og hva kan en familieterapeut hjelpe med?

Hva er familieterapi? 

Familieterapi er hjelp til å løse ulike problemer som vi opplever med de menneskene som er viktigst for oss. Det kan være nær familie som partner, barn og foreldre, eller det kan være andre nære personer og relasjoner. Tanken er at dersom en i familien sliter med vanskeligheter, vil det påvirke hele familien. 

Familieterapeuter har kunnskap om relasjonens betydning for hvordan mennesker har det fysisk, psykisk og sosialt. Familieterapeuter har kunnskap om å arbeide med enkeltpersoner, hele familien og nettverket rundt. En familieterapeut kan hjelpe med å avdekke og endre negative familiemønstre. 

Hva kan en familieterapeut hjelpe med?

En familieterapeut kan hjelpe par som har det vanskelig. Det er utallige ting som kan være utfordrende og vanskelig i et parforhold. Det kan være par som har en opplevelse av å ikke forstå partneren. Par som sårer hverandre mer enn de ønsker. Det kan være par som trenger hjelp til å nærme seg hverandre på en måte som er bra for begge parter. Det kan være et parforhold i krise etter sykdom eller utroskap. Det kan være par som har veldig ulike seksuelle behov. Det kan være par som opplever at krangling kommer ut av kontroll. 

En familieterapeut kan tilby hjelp til foreldre som opplever foreldrerollen utfordrende og vanskelig. Det kan være foreldre som kommer inn i uheldige roller og mønstre. Det kan være foreldre som opplever at de mangler verktøy de behøver for å ha et godt forhold til barna. 

En familieterapeut kan hjelpe voksne barn og foreldre. Det kan være et behov for å snakke om familiehistorier og hemmeligheter som påvirker relasjonene. Det kan være skilsmisse, og nye kjærester. Det kan komme nye søsken hos en eller begge foreldrene. 

En familieterapeut vil lage plass slik at alle får en stemme inn i rommet, og være opptatt av alles tanker og følelser. Når det oppstår kriser og problemer er kommunikasjonen det første som bryter sammen. Vi blir ofte mer opptatt av vår egen forklaring og forsvare oss selv, heller enn å lytte og forstå den andre ved uenigheter. Par og familier kan få hjelp av en familieterapeut til å komme seg ut av, og endre disse negative mønstrene. 

Målet er å tilrettelegge slik at de nære relasjonene skal forstå hverandre bedre. Dette vil igjen skape muligheter for en positiv endring i parforholdet og/eller familien. 

Risikofaktorer i en familie.

Når et par får det første barnet.

Ved akutt eller langvarig sykdom.

Når store barn flytter hjemmefra.

Samlivsbrudd og konflikter før og etter bruddet. 

Dødsfall og kriser i familien. 

 

Hilsen Stine 🙂

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg