Familien som et system – familien som en helhet.

For de fleste representerer familien fellesskap, identitet, tilhørighet, kjærlighet og en trygg base. En familie er et slags kollektiv som har en atferdsstandard, regler og verdier. Det er i familien at barnet formes, det er der overføring av verdier og sosialisering skjer. For et barn har familien en hovedrolle i å bestemme enkeltmenneskets liv. Det vil si at familietilhørighet vil ha en innvirkning på hvordan det går med barnet senere i livet (NOU 2017:6)

Det er ulike roller i en familie, eksempler på disse rollene som finnes kan være morsrolle, farsrolle, søskenrolle og rollen som partner. Det er også ofte et slags hierarki i familien, der de voksne har ansvaret og gir veiledning, oppmuntring og kjærlighet til barnet. Barnet vil imitere de voksne, og identifisere seg med dem. Det er derfor viktig at de voksne er gode rollemodeller.

Ifølge Astri Johnsen kalles den grunnleggende forestillingen en familie har, både den om seg selv og oppfattelsen av hverandre, for familiepremiss. Familiepremissene avgjør familiens tradisjoner, verdier, og regler. Disse forestillingene styrer samspillet mellom de ulike familiemedlemmene. Ifølge Helsedirektoratet betegner samspillet kommunikasjonen mellom de voksne og barnet. Når en familie har et godt samspill er det en gjensidig opplevelse av trygghet. Det er opplevelse av trivsel, der alle parter føler seg sett og anerkjent, samt en holdning om at alle vil hverandre vel. Det betyr ikke at det ikke er ulike meninger og uenigheter, men at disse kommuniseres på en respektfull måte.

Det kan være forskjellige familieproblemer som påvirker dette systemet. Det kan være hemmeligheter som påvirker familiedynamikken. Det kan være at det ikke blir snakket om følelser eller at noen følelser ikke er lov å vise. Det kan være voksne som er i konflikt med hverandre, eller det kan være en i familien som er syndebukk og skyldbærer. Det er mye som kan skape ubalanse i en familie.

Ved å tenke på familien som et system vil alle individene i en familie påvirke hverandre. Det vil si at dersom et individ i en familie sliter med vanskeligheter vil det påvirke hele familien. Altså vil hele familien rammes av den enes vanskeligheter. Det kan være at familiens roller må endres. Siden det i dag er verdensdagen for psykisk helse så kan eksemplet være at den ene voksne har en depresjon, og kanskje må legges inn på sykehus i en periode. Det rollemønsteret den voksne har hatt endres, og de andre i familien vil nå måtte lære seg et annet rollemønster. Samspillet som familien er vant til kan forandre seg, og kanskje må familiedynamikken bli annerledes. Det kan bety en kortvarig endring, eller det kan bety en permanent endring.

Som voksen i en familie har vi et ansvar for å snakke om endringer som skjer. Både sammen med partneren og med barn. I en familie er det like mange perspektiver som det er individer, og alle er like viktige.

Jeg vil gjennom flere blogg innlegg prøve å belyse noen av dem. Det neste blogg innlegg handler derfor om den som sliter med vanskeligheter. Disse vanskelighetene kan være psykisk uhelse, rus eller fysiske sykdommer.

 

Hilsen Stine 🙂

 

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg