Familien som et system -Del 1: Den som sliter med vanskeligheter.

Det å slite med vanskeligheter rommer utrolig mye. Det kan være rus, fysiske sykdommer og psykisk uhelse. Inni disse kategoriene er det også veldig mange nyanser og følelser. Noen av disse tingene kan ramme samtidig, eller det kan være at det ene følger det andre. Jeg tror at psykisk helse ofte kommer i tillegg til fysiske utfordringer. Det som antagelig er felles for de fleste som sliter med vanskeligheter, er at dette oppleves veldig vanskelig og utfordrende for den det gjelder, og for familien.

Ifølge Frode Thuen er det en omveltning å bli syk. Det er utfordrende å skulle justere de forventningene mange har, både til seg selv og til familien. Kanskje er det smerter i kroppen som fører til at plikter og gjøremål i hjemmet er vanskelig å få til. Kanskje er det tunge tanker som gjør det vanskelig å komme opp, og ut av sengen. Dette kan igjen føre til en følelse av utilstrekkelighet, som igjen fører til et økt behov av bekreftelse fra partneren.

Det er viktig at den som har vanskeligheter kommuniserer ærlig og åpent om dette til de rundt, sånn at alle vet hva de har å forholde seg til. Ifølge Thuen skapes det urealistiske forventninger ved at vanskelighetene underkommuniseres. Samtidig vil det bli en skjevhet i parforholdet dersom behovet for å fortelle om egne utfordringer går på bekostning av å lytte til partneren sin. Ifølge helsenett kan det utløse en tanke og følelse om å bli oversett dersom den friske partneren snakker om sine behov. Det kan, ifølge Eide og Rohde (2009), oppleves tøft for den som har det vanskelig å høre hvordan partneren og barn har det. Hva denne vanskeligheten gjør med dem. Selv om det er utfordrende er det, ifølge Lindgaard (2015), nødvendig at den som har vanskeligheter erkjenner det som en utfordring for parter, barn og familie.

Dette vil i mange tilfeller kanskje ikke være mulig. Den som har det vanskelig kan være i fornektelse av vanskeligheten, og kanskje til og med virkeligheten. Noen ganger kan det oppleves som altoppslukende å leve med vanskeligheter. Det kan også være problematisk å se seg selv utenfra. 

Det kan være utfordrende å se og anerkjenne andre dersom man sliter selv. Ifølge Lindgaard (2015) vil samspillet til familien preges av uforutsigbarhet, som endres og følger graden av vanskelighet hos den som sliter. Noen ganger kan hensyn til den som sliter med vanskeligheter gå på bekostning av de andre i familien. Det er derfor viktig å ha en bevissthet rundt endringer i samspillet. Kommunikasjonen i familien kan ofte være forstyrret. Dersom den som sliter har mye følelser av skam og skyld, vil det kunne påvirke kommunikasjonen. Det vil påvirke samspillet, som igjen kan påvirke den som har det vanskelig negativt.

De fleste foreldre som har vanskeligheter vil nok kjenne på skyldfølelse, fortvilelse og en bekymring for barna sine. Dette kan oppleves som en ekstra belastning som kommer i tillegg til vanskeligheten.

 

Jeg har valgt å skrive om voksen perspektivet til den som sliter, og hvordan det kan påvirke de andre i familien. Det neste blogg innlegget vil handle om partner som pårørende.

 

Til deg som sliter med vanskeligheter. Husk at du er mye mer enn vanskelighetene dine! 

 

Kom gjerne med tilbakemeldinger til meg. Kommenter under innlegget, eller send meg en e-post: [email protected]

 

Hilsen Stine 🙂

 

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg