Den viktige romjuls praten!

Husker dere at vi hadde en avtale om den viktige romjuls praten?

Dagen i dag er en perfekt dag å sette seg ned å snakke om hvordan julen har vært! Hvis ikke det passer i dag, så er i dag en perfekt dag til å avtale hvilken dag det passer å ha den samtalen. 

 

 

Tidligere har jeg skrevet om juletiden, og om denne tiden er kaos eller kos. Dersom denne tiden inneholder stress og uavklarte forventninger om oppgaver som skal gjøres kan dette påvirke parforholdet negativt. Les mer HER.

I romjulen kan det derfor være lurt å snakke sammen om hvordan juletiden har vært. Ha en samtale om hva som fungerte bra, og hva som kan gjøres bedre og annerledes til neste år. Dette kan være lurt av to grunner. Den første grunnen er at dere får snakket ut om de tingene som har skapt irritasjon og stress for dere. Det er lurt at disse tingene blir snakket rolig om, for å unngå at det ligger og ulmer. Den andre grunnen er at det kan være lettere å ta denne samtalen før jul til neste år. På den måten kan dere kanskje være mer i forkant, og kanskje oppleve mindre følelser av stress og irritasjon. Gode samtaler er også med på å styrke tilliten og relasjonen i parforholdet. 

Grunnen til at det er lurt å begynne med det som fungerte bra er at dere starter samtalen mer positivt. Dette kan gjøre at dere ser hverandre på en mer positiv måte når de mer ubehagelige tingene skal snakkes om.

 

Husk at det er partneren din du snakker med, og at dere vil hverandre vel. Tenk positivt om den andre.

 

Jeg har skrevet noen gode råd som kan være fine å ta med seg inn i samtalen, for at samtalen skal bli best mulig. 

Snakk og lytt. Begge deler er viktige. Samtidig kan det være lettere å snakke enn å lytte. Det kan være lurt å tenke at vi mennesker har to ører, men bare en munn. Det er viktig at kommunikasjonen er ærlig, og ikke holder tilbake noe i frykt for å såre den andre. Det er samtidig like viktig å være lyttende og anerkjennende. 

 

Vær nysgjerrig. Vis at du ønsker å forstå partnerens synspunkter. Hva er grunnen til at partneren din har disse meningene? Still åpne spørsmål som: «Hva opplevde du som utfordrende i juletiden?» «Hva kan vi gjøre annerledes for at det skal bli bedre?»

 

Innrøm feil og si unnskyld. Dersom dere er uenige kan det være lett å si ting som sårer partneren, da er det viktig å ta ansvar og reparere. Det kan også være lett å legge skylden på partneren. Med det mener jeg for eksempel: «Hvis du bare kjøper flere julegaver, så vil det bli bedre», eller «Hvis du bare hjelper til med å vaske huset, og pynte så vil juletiden bli mye bedre». Hvis dere kommer med sånne kommentarer, så si beklager, og prøv å si det på en bedre måte. 

  

Vær høflig. Det er alltid viktig å være høflig, og snakke til hverandre på en fin måte. Ikke avbryt hverandre, men vent til partneren din er ferdig før du snakker. Prøv å unngå avbrytelser som: «ja, men….», «nei, men….». 

 

Respekt. Ha respekt for partnerens synspunkter, og aksepter at de ikke nødvendigvis samsvarer med din sannhet. 

 

Snakk ærlig. Sett ord på det du føler og tenker. Dette er veldig viktig for å kunne få til endringer. Målet med denne samtalen er jo at juletiden skal bli bedre, og da er det viktig å si noe om de tankene og følelsene du har rundt dette temaet. 

 

Lykke til ❤️

 

Hilsen Stine <3

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

2 kommentarer
  1. Takk for gode tips <3 Slike tips blir det nok aldri for mye av! Veldig glad for at vi er god til å prate og lytte her hjemme! Det er nok superviktig for å få en fin hverdag.

   1. Tusen takk 🥰 Så godt å høre at dere er flinke til både snakke og lytte til hverandre ❤️ Det er kjempe viktig! Godt jobba 🥰

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg