De fem kjærlighetsspråkene – Snakker du og partneren samme språk?

 

I alle familier er det ulike måter å vise sin kjærlighet på. Denne måten å få kjærlighet på er, veldig ofte, måten vi ønsker å motta kjærlighet på når vi blir voksne. Dette betyr at vi uttrykker kjærlighet på ulike måter. Det kan by på utfordringer dersom du og din partner har forskjellig kjærlighetsspråk. Vi har et kjærlighetsspråk som vi selv foretrekker. Ofte så antar vi at partneren foretrekker det samme kjærlighetsspråket som oss selv. Ved å bli bevisst på ditt eget, og på partnerens kjærlighetsspråk er det mulig å bli flerspråklig. På den måten er det mulig å nå hverandre bedre. 
 

Opplever du å gi masse kjærlighetserklæringer og likevel ikke bli sett? Opplever du at partneren din ikke elser deg like høyt som før? Da kan det være at du og partneren din ikke snakker samme kjærlighetsspråk.

Psykologen Gary Chapman har forsket på par, og kommet fram til at kjærligheten har fem språk. Dersom du og din partner snakker to forskjellige språk vil det være vanskelig å se partnerens måte å vise omsorg og kjærlighet, og dermed lett å ta for gitt de kjærlighetserklæringene som partneren gir. Det kan være lurt å lære seg hvilket språk partneren foretrekker, og kommunisere kjærligheten på denne måten. 

1. Anerkjennende ord – Anerkjennelse, ros, takke for små og store ting, gode ord og kjærlighetserklæringer. De har et behov for å høre at de er ønsket og elsket. 

2. Gaver – De har et behov for symbolske ting på kjærligheten. Det kan være både dyre og billige gaver, det kan være hjemmelagde gaver. Det kan være at partneren din kommer hjem med blomster, eller kommer med en ting som du har ønsket deg. Husk å takke partner din. 

3. Tid for hverandre – Tid sammen. I en travel hverdag kan det være lurt å sette av litt tid på kvelden for å høre hvordan dagen til partneren har vært, og fortelle litt om sin egen dag. Inviter på en date. Legg bort pc og telefoner, og vær sammen. 

4. Tjenester – Små tjenester kan være hente i barnehagen, lage middag, rydde kjøkkenet, gå på butikken eller andre ting som må gjøres. Det er viktig å ikke ta små tjenester som en selvfølge. Husk å takke partneren din. 

5. Fysisk nærhet – Kjærtegn og kyss, holde rundt hverandre, ligge i armkroken, sex. Gi hverandre en klem når dere kommer og går, eller et lite stryk på skulderen når du går forbi.

I forelskelsens rus vil de fleste, bevisst eller ubevisst, ta i bruk alle språkene for å tiltrekke seg partneren. Den indre kjærlighetskrukken vil ofte være veldig full i denne tiden. Etter hvert som forelskelsen roer seg ned vil hovedspråket ta over. Dersom dette ikke er det samme språket som partneren din, vil du og dere oppleve at den indre kjærlighetskrukken ikke lenger fylles. Gary Chapman sammenligner den indre kjærlighetskrukken med olje på en bil. Dersom kjærlighetskrukken er full er det lettere å være rause, omsorgsfulle og kjærlige med og mot hverandre. Dette er viktig i salivets opp og nedturer. 

Med litt øvelse og bevissthet er det mulig å lære seg partnerens språk, selv om dere har to forskjellig hovedspråk. 

Kjærlighetstips <3

Snakk sammen, lær hverandres kjærlighetsspråk, og sørg for at kjærlighetskrukken fylles opp. 

Hva er ditt hovedspråk?

Hva er partnerens hovedspråk?

Når føler jeg meg elsket?

Når føler du deg elsket?

 

Hilsen Stine 🙂

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg