Barn ser, barn gjør.

 

Barn er små mennesker, som ikke har den livserfaringen som vi voksne har. De gjør så godt de kan, med den erfaringen de har. 

 

 

Barn ser og imiterer oss voksne. Det betyr at dersom vi ønsker en endring, så må vi begynne med oss selv! Så kanskje vi må begynne med å oppdra oss selv?

Vær bevisst på den rollen du har, både i samspillet med partner og barn. Husk at alt kan snakkes om, men at barn trenger en litt enklere forklaring. Gjennom å være nysgjerrig på hva som oppleves problematisk for barnet er det mulig å finne løsninger, og lage avtaler. På denne måten vil det være samarbeid, respekt og likeverd mellom den voksne og barnet. Noen ganger så kan vi snakke til barn, og til partner, på en annen måte enn vi ville gjort til andre. 

 

 

Vær sammen.

Det er godt for samholdet i familien å være sammen. Det er med på å lage positive opplevelser, bygge gode relasjoner i familien. 

Barn trenger barn full oppmerksomhet, ikke bare tid. Det betyr ikke at barna trenger fullt fokus hele tiden. Det betyr å være mentalt til stede når vi er sammen med familien. 

 

Lek sammen.

Det er en veldig fin måte å være sammen med barn på. Det er med på å gi hyggelige opplevelser, og minner. Dette er igjen med på å styrke relasjoner mellom voksne og barn. Voksne kan lære mye av barn, gjennom lek. Vi kan lære å være i øyeblikket, her og nå. Vi kan lære å være spontane, og le mer. 

 

Barn liker å leke, og de lærer mye gjennom lek. Voksne kan ofte tenke at det barn gjør ¨bare¨ er lek, og at det vi bruker tiden på er mye viktigere, og mer fornuftig. Når voksne leker sammen med barna, blir rollene og samspillet annerledes enn ellers. Barn kan få styre leken, og det kan gi en opplevelse av respekt for sine tanker og følelser.

 

 

Trygg base.

En følelse, og en opplevelse, av trygghet er viktig gjennom hele livet. Voksne og barn som har en indre trygghet vil ofte ta valg basert på egne behov og verdier. 

 

Når barn har en trygg base, så slipper de å søke etter trygghet. De kan bruke tiden sin på å erfare andre ting, og samle opplevelser. Det er viktig å være en trygg voksen for barn. For å kunne gi andre trygghet er det viktig å ha bra med seg selv, og egne relasjoner. Derfor er det viktig å jobbe med seg selv, og parforholdet. De som føler trygghet i parforholdet, føler seg ofte friere. Det kan oppleves lettere å fortelle om tanker, følelser og behov. Det oppleves trygt å fortelle om drømmer og mål for fremtiden. 

 

Dyrk selvstendighet, men ikke for mye.

Hold meg i hånden mens vi går.  Akkurat så hardt at jeg føler meg trygg, men likevel så løst at jeg kan prøve meg alene. 

Det er viktig å støtte, men samtidig ikke stå i veien for utvikling. Voksne kan ofte stoppe barn i å utforske fordi vi opplever det som skummelt. Da er det viktig å kommunisere tydelig at det er du som voksen, som syns at noe ser farlig og utrygt ut. Da vil signalet være at det er den voksnes opplevelse, og på den måten vil ikke barnet oppfatte det som en sannhet.

 

Det er ikke alltid nødvendig å skulle gjøre ting selv. Noen ganger kan det være hyggelig å gjøre noe for andre fordi det oppmuntrer. Vi liker alle å bli tatt vare på.

 

 

Hilsen Stine <3

Hemmeside: www.hagen-familieterapi.no

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg