14 tips til et bedre familieliv!

Det er i dag vanlig at foreldre er i full jobb, og barna er i barnehage eller på skolen. Det er nok mange som opplever at det er har tid og mye som skal gjøres. For barn er det ikke nødvendigvis aktiviteten som er det viktige. Det er tiden sammen med de voksne. Hva med å senke kravene, og sette av tid? 

 

 • Stress ned

Stress gjør at ting ofte tar lengre tid, og yteevnen går ned. Stress er også smittsomt, derfor kan barn bli påvirket av foreldrenes stress. Når du kjenner at skuldrene blir litt høyere kan det være lurt å stoppe opp, og puste litt. Pust med magen, til et punkt bak navlen.

 

 • Ha det gøy sammen.

Smil og le mer, ikke vær så seriøs. Smil og latter kan være med på dempe følelse av stress.

 

 • Le sammen

Det sies at latter forlenger livet. Det vet jeg ikke helt om stemmer, men latter kan være med på å minske stresset i hverdagen. Ifølge Laura Kurtz ler kvinner mer enn menn, mens mannen latter er mer smittsom. Videre forteller hun at par som lo mye sammen følte seg tryggere og nærmere hverandre.

 

 • Sett av skjermfri tid sammen. 

Med skjermfri tid så mener jeg legge bort engen telefon og data. Det er sikkert foreldre som ser på tv eller spiller tv spill sammen med barna sine. Da gjør du noe sammen med barn som de setter pris på. 

 

 • Samle dere rundt måltider. 

Måltider kan bli en veldig hyggelig familiestund. Det gir også en fin mulighet til å gjøre noe sammen ved at alle bidrar i matlagingen. Felles måltider er en fin mulighet til å snakke sammen om dagen, og dele store og små opplevelser.

 

 • Plei parforholdet.

Ifølge John Gottman er den største og beste gaven to foreldre kan gi sitt barn, er et kjærlig parforhold. Barn utvikler seg sunnere, både emosjonelt og intellektuelt, dersom foreldrene har et sterkt bånd. Det er derfor lurt å ta vare på hverandre og på parforholdet. Gå på date. Ha sex. 

 

 • Ha egentid

Sett av en halvtime om dagen til noe som gleder deg. Det kan være å lese bok, se film, skrive blogg, ta et bad, trene, gå tur. Eller det kan være noe helt annet! Snakk med noen om det som frustrer deg. Ofte kan det hjelpe å ringe en venninne å få satt ord på ting som er irriterende eller frustrerende.

 

 • Vær ærlig om penger. 

Mange par krangler om penger. Ved å være ærlig vil det skape tillit, som igjen gir grunnlag for et godt parforhold. Snakk sammen om økonomi, og sett opp en felles oversikt.

 

 • Sett av tid der barna er i fokus.

Ifølge Køltzow (2015) er en sosial stund den tiden barnet og den voksne er engasjert i samme ting. Det er gylden øyeblikk med et felles fokus. En sosial stund handler om av hverandre, og i noe sammen. Det kan være å leke sammen, spille sammen, lese sammen eller gå en tur sammen. 

 

 • Ingen er perfekte

Det er ingen som klarer å gjøre alt perfekt. Det er mer enn bra nok at vi gjør vårt beste.

 

 • Snakk pent til hverandre, og husk å si takk.

Dette er vanlig høflighet, og noe vi ofte er opptatt av i andre sammenhenger. Når vi voksne snakker pent til og om hverandre vil barna også gjøre det. Barnet vil imitere de voksne, og identifisere seg med dem. Det er derfor viktig at de voksne er gode rollemodeller. Samtidig er dette noe som også lett kan glemmes. Har du husket å takke partneren eller barnet ditt for noe i dag?

 

 • Sett grenser

For å oppleve trygghet har barn har behov for forutsigbarhet, klare rammer og struktur. Det er viktig å gi klare beskjeder og være tydelig på forventninger.

 

 • Ha gode leggerutiner

Ved å etablere rolige og faste rutiner for kveldsstell og legging vil det bli mindre frustrasjon både hos foreldre og barn. Det er viktig å skape gode rutiner som passer din familie. 

 

 • Husk at felles barn er felles ansvar. 

Støtt hverandre. Dere trenger ikke gjøre alt likt, men ikke kritiser hverandre. Gi plass til hverandres ulikheter. Hjelp hverandre bedre. Hei på hverandre heller enn å klage på hverandre. Husk at dere er et team!

 

Jeg håper dere får en fin mandag, og en fin uke 🙂

Hilsen Stine 🙂

 

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

0 kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg