Juletiden – Kaos eller Kos?

Mange av oss er i full gang med rydding, vasking, pynting, baking og julegaver. Noen er kanskje ferdige med alt som skal gjøres og ordnes. Andre, er kanskje som meg, som ikke er helt i mål enda. Det som er helt sikkert, er at det blir jul uansett. Er det mulig å snu juletiden fra kaos til kos? 

Julen kan være en utfordring for veldig mange parforhold. Ifølge Frode Thuen er det ekstra pågang hos samlivsterapeuter etter jul. Julen skal være så hyggelig, ulike familieønsker skal gjennomføres og tradisjoner skal følges. Problemet kan ofte være at vi ønsker mer enn vi egentlig klarer. De ulike utfordringene kan handle om urealistiske forventninger, stress, mangel på overskudd og mye tid sammen.

 

Stress kan påvirke parforholdet. 

For mange innebærer juletiden stress. Dersom du opplever stress, vil du ta dette inn i parforholdet. Det kan gjøre at du er i mer krangle-modus. Med det mener jeg at du kan ta ting som blir sagt med et negativt forsett. Du vil også gå fortere i forsvar når partneren sier noe.

Stress gjør at ting ofte tar lengre tid, og yteevnen går ned. Stress er også smittsomt, derfor kan både partner og barn bli påvirket av ditt stress. Når du kjenner at skuldrene blir litt høyere kan det være lurt å stoppe opp, og puste litt. Pust med magen, til et punkt bak navlen.

I år er det også mange par som kan oppleve en økonomisk belastning, dersom en eller begge partene har blitt permittert eller oppsagt. Dette kan da komme i tillegg til det vanlige julestresset.

 

Familie.

I år er det begrensninger på hvor mange som kan være samlet. Dersom dere har en tradisjon på å være mange samlet på julaften, eller andre dager i julen, kan det skape en konflikt. Kanskje sitter du med en opplevelse av at dere å må velge noen, fremfor andre? 

 

Bonus-familie.

Det er mange som har barn på hver sin side, og som kanskje også har felles barn sammen. Da kan det være juletradisjoner som er veldig ulike. For eksempel ulike tradisjoner på middag på julaften. Kanskje har noen av barna en tradisjon på pinnekjøtt og de andre har tradisjon på ribbe?

Det kan blir mange motstridende juleønsker å skulle ta hensyn til, som kan gjøre det komplisert. Det kan være lurt å nedprioritere sine egne juleønsker, dersom det er til det beste for barna. 

 

 

Hvordan klare å snu fra kaos til kos? 

 

Avklare forventninger.

Er du sikker på at forventningene dine er realistiske?

Det kan være lurt å avklare forventninger. Dette høres kanskje kjedelig ut, men det er veldig lurt for å unngå diskusjoner basert på antagelser. Sett dere ned å snakk sammen om forventningene dere har til hverandre, og til julen. Hva er det som er viktig, og hva er mindre viktig?

Her er det viktig å ha respekt dersom partneren din har andre ønsker og behov enn deg. Ønsker og behov er individuelle, og dermed ikke nødvendigvis sammenfallende. Anerkjenn hverandres følelser, tanker og synspunkter. Jobb med å finne noe som oppleves greit for begge parter. 

 

Kommunikasjon.

Snakk sammen. Fortell hvilke behov du har. Ikke tenkt at partneren burde forstå uten at du sier noe. Partneren din er, mest sannsynlig, ikke en tankeleser. Det betyr at du må fortelle partneren din hvordan du har det, hva du tenker og hva du føler.

Kommuniser i jeg-form. For eksempel; «Jeg føler at det er mange av oppgavene i juletiden som faller på meg» eller «Jeg føler at mine ønsker for middag på julaften blir nedprioritert» eller «Jeg opplever at vi legger til rette for mer samvær med din familie enn min, og det er litt sårt for meg» 

Alle disse tingene er det viktig å snakke sammen om. Det er også fint å snakke sammen i etterkant. Med det mener jeg, for eksempel en dag i romjulen, når det er litt roligere. Avtal en dag som passer for begge, og det ikke er masse annet som skjer. 

(Ja, jeg kommer til å minne dere på den perfekte dagen for; Den viktige romjuls praten, i et eget innlegg:) 

 

Lag nye tradisjoner. 

De juletradisjonene du har nå. Er de for deg selv, eller er de der fordi det alltid har vært sånn. Det er nok mange par som gjør oppgaver fordi det alltid har blitt gjort på den måten. De juletradisjonene vi har vokst opp med, er ofte de tradisjonene vi tar med oss i ryggsekken inn i parforholdet. Har dere snakket om juletradisjonene dere har?

Bryt de gamle rutinene, og lag nye tradisjoner som er gode for begge parter. Dette vil være med på å skape et sterkere bånd, og en tettere relasjon i parforholdet. Som igjen vil påvirke familiedynamikken på en positiv måte, dersom dere har barn.

 

Hilsen Stine <3

 

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

 

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg