Hva er utro? Er du bevisst på egne og partnerens grenser?

Hvor går grensen for å være utro?

Her er det nok veldig mange ulike meninger! Tidligere var sex utenfor ekteskap en allmenn oppfatning av utroskap. I et monogamt forhold vil det å ha sex med andre enn partneren, for de aller fleste, bli betegnet som utroskap fortsatt. Ifølge Frode Thuen er det forskjell på menn og kvinner. Menn vektlegger det seksuelle sviket, mens kvinner vektlegger intimitet og fortrolighet som et større svik enn sex. Det betyr ikke at alle kvinner tenker at mannen har vært utro dersom han har nærhet og fortrolighet med en kollega. Det betyr heller ikke at ingen menn ville tenke at kvinnen ikke var utro gjennom nærhet og fortrolighet med en kollega.

 

Vennskap som utvikler seg.

Består av forlokkende og spennende ting. Det kan være felles humor, gode samtaler, beundring og bekreftelse. Etter hvert blir det kanskje flørting og forelskelse. Til slutt kanskje seksuelle opplevelser og enn hemmelig allianse.

 

Betatt av andre.

Ifølge Frode Thuen er ikke kjærlighet til partner en vaksine mot å bli betatt av andre. De fleste vil oppleve å bli tiltrukket av andre enn partneren sin i løpet av et langt samliv. Dette er ikke noe som er unormalt. Du har likevel to valg. Det ene er å gi næring til dette begjæret, og legge til rette for kontakt som du igjen skjuler for partneren din. Det andre valget er å ikke etablere kontakt som kan føre til at du mister kontrollen over følelsene dine, og kan føre til et ønske om å være utro.

 

Hvor går deres grenser i parforholdet?

I et parforhold er det viktig å snakke om grensene rundt utroskap. Sette ord på egne grenser, og høre hva partnerens grenser er. Dersom det er en avstand der er det viktig å komme fram til noe som føles greit for begge parter.

Vet du hva din partner definerer som utroskap?

Har du vært tydelig på hva du definerer som utroskap?

Er det greit med flørting når det er gutte/jentekveld på byen? Er det greit å flørte med en kollega på jobben? I dag er det ganske lett å opprette ny kontakt, og beholde kontakt gjennom sosiale medier som instagram, snap, facebook. Hvilken type kontakt er det greit å ha?

Denne samtalen kan det være lurt å ha ganske tidlig i forholdet. For å være sikker på at dere er på bølgelengde. Det kan også være lurt å denne samtalen med jevne mellomrom for å minne hverandre på hvor grensene går.

 

Avstand mellom holdning og handling.

De fleste vil være enige i at utro ikke er greit. Likevel er det mange som ikke er trofaste mot partneren sin. Ønsket og forventningen om evig troskap er sterk. Så hvorfor er det da så mange som er utro?

Ifølge Justin J. Lehmiller er hver fjerde eller femte utro mot ektefellen sin. Det kan også være at tallene er enda høyere fordi det kan finnes mennesker som ikke vil innrømme utroskap i slike undersøkelser.

Er det slik at vi forventer mer av en partner enn av oss selv?

 

Ulike omstendigheter rundt utroskap.

Frode Thuen (2006) beskriver uaktsom, forsettlig og overlagt utroskap.

Uaktsom utroskap er å havne i en situasjon som ikke var meningen eller tanken. Et eksempel her kan være at du er i en periode i forholdet du ikke føler deg sett eller bekreftet, så skal du ha en venninne kveld på byen med god mat og vin. Du drikker kanskje mer vin enn du hadde tenkt, og får mye oppmerksomhet av en kjekk mann som er pågående. Kanskje det ender opp med seksuell kontakt.

Forsettlig utroskap beskrives som vennskap som utvikler seg. Det betyr at du ikke direkte planlegger å være utro, men du legger likevel til rette for en kontakt der hensikten er utroskap. Du går inn i situasjonen med åpne øyne, og du ønsker å gjøre dette. Det er en fristelse du vet du burde unngå, men ikke klarer å motstå.

Overlagt utroskap er planlagt i den for stand at du oppsøker steder som du treffer andre. Et eksempel kan være at du planlegger gutteturer på byen, med øl og flørting, og kanskje til og med seksuell kontakt.

 

Hvordan takle utroskap?

Det vil være mye følelser hos både den som har vært utro og den som har blitt bedratt. Det kan oppstå følelser som sorg, sinne og skuffelse. Det er viktig å snakke sammen om alle disse følelsene og tankene. Det er viktig å fortelle partneren om følelsene du har. Dersom følelsene som oppstår ikke blir snakket om kan det føre til både fysiske og psykiske plager.

For den som blir bedratt vil det oppleves truende og vondt. Tryggheten og tillitten i parforholdet ødelegges. Det er mange som opplever at selvtilliten blir dårligere, og det kan dukke opp spørsmål som: «Hva er galt med meg?» «Hvorfor har jeg ikke merket noe?» «Jeg trodde ikke parforholdet vårt var så dårlig?» Den som er blitt bedratt kan ha et stort behov for bekreftelse av partneren sin. Det kan også dukke opp et kontrollbehov, for å sjekke sosiale medier, telefon, e-post eller andre ting.

Den som har vært utro kan også gå gjennom en vanskelig tid, og kjenne på følelser som skam, frykt og sorg. Den som har vært utro kan ha vanskeligheter med å tro på partneren sin som sier at du er tilgitt. Det kan også oppleves invaderende at partneren har et stor kontrollbehov.

Det kan være godt å snakke med gode venner, men det kan være lurt å begrense antall mennesker å snakke om denne vanskelige situasjonen til. Gode råd fra venner og familie, når du er i et følelsesmessig kaos, kan føre til enda mer innvendig kaos. Det er veldig mange meninger om, og følelser rundt utroskap.

Husk at det ikke er greit å snakke med barn om utroskap. Dette er det de voksne som skal ordne opp i. Det kan oppleves kjempe vanskelig!

Vent med å ta avgjørelser til sjokket har gitt seg. Vi tenker ikke klart når vi er i sjokk.

Dersom dere ønsker å komme dere gjennom denne situasjonen og fortsette parforholdet er det viktig å ha realistiske forventninger. Dere må begge legge det bak dere, og dere må begge ønske og ville fortsette parforholdet. Parforholdet kan overleve utroskap, men det vil kreve tålmodig arbeid med å gjenskape tilliten. Det er ofte behov for hjelp utenfra av terapi, enten på familievernkontor, eller andre terapeuter som kan hjelpe dere gjennom krisen.

 

Hilsen Stine <3

Facebook: https://www.facebook.com/hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg