Familien som system – Del 2: Partner som pårørende

Det kan ofte være veldig utfordrende å se partneren, som du er glad i, ha det vanskelig. Det vil derfor være helt naturlig at det kommer en reaksjon når din kjære rammes av vanskeligheter, enten det er rus, fysisk eller psykisk sykdom. Mange forskjellige følelser kan oppstå, for eksempel sorg, sinne, frykt, redsel og følelse av urettferdighet. Følelser er ikke noe vi styrer selv, de oppstår, og det er viktig å huske at alle følelser er tillatt.

Det kan være nødvendig å endre de vante rollene i relasjonen. Det kan beskrives som å skulle bevege seg i et fremmed landskap uten kart. Ifølge Aamotsmo og Bugge (2015) er det ikke uvanlig å føle seg dratt mellom barnets behov og den sykes behov. Ifølge Eide og Rohde (2009) kan partneren komme inn i roller som talsperson eller medlidende for den som har vanskeligheter. Veldig ofte vil partneren bli en hjelper, og representere stabilitet for den andre. Det kan oppleves vanskelig og utfordrende å skulle være i en omsorgsrolle og partnerrolle på samme tid. Det er derfor viktig å finne strategier for å klare endringene i rollen som både partner og pårørende.

Kommunikasjon er grunnleggende i alle parforhold. Det kan, ifølge Eide og Rohde (2009), være at partneren ikke tørr å si ting i frykt for at den syke skal få det enda vanskeligere. Ifølge Helsenett er det viktig at kommunikasjonen er ærlig, og ikke holder tilbake noe i frykt for å såre den andre. Det er samtidig like viktig å være lyttende og anerkjennende. Ha tillitt til at det er akkurat like utfordrende som det blir fortalt. Ifølge Frode Thuen har vi lett for å bruke vår egen standard som grunnlag til andre. Det kan for eksempel være lett å tenke at jeg klarer å brette tøy selv om jeg er sliten. Så blir dette standarden for hva den syke også bør klare. Ved å bruke egen standard kan det oppstå urealistiske forventninger.

Ifølge NOU (2011:17) endres parforholdet radikalt når den ene parten blir syk. Kunnskap om vanskeligheten er derfor viktig for begge parter. Ifølge Helsenett er kunnskap nødvendig for å ha en mulighet til å forstå hva det er den andre går gjennom. Det kan også styrke forholdet dersom begge parter er sammen om å lære seg om vanskeligheten. Det kan derfor være lurt å ta del i behandlingen. På denne måten vil begge få den informasjonen som blir gitt. Dersom det er gjentagende form for vanskeligheter kan det være lurt å lage en kriseplan i en god periode. På denne måten vet du hva som forventes av deg, både som partner og de andre rollene du har.

Det kan oppleves utfordrende å skulle ha roller og håndtere følelser samtidig. For eksempel føle på frykt selv, og samtidig møte både partner og barn på en god måte. Kanskje vil partneren, som er pårørende, også få flere plikter i hjemmet. Det kan oppleves som en ekstra belastning å skulle være den som både er pårørende og den som får hovedansvaret i familien og i hjemmet. Kanskje oppstår det en opplevelse av å ikke strekke til. Disse følelsene og endringene er det viktig å snakke om til barn. Det er viktig å være bevisst på endringene som skjer i samspillet i familien. Dette for å hindre at samspillet endrer seg i negativ retning.

 

Hilsen Stine 🙂

 

Facebook: https://www.facebook.com/Hagenfamilieterapi/

Instagram: https://www.instagram.com/hagen_familieterapi/

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Obligatoriske felt er merket med *

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg